San Felipe

1690
Spanje

De San Felipe, gebouwd in 1690, was één van de mooiste Spaanse oorlogsschepen uit de 17e eeuw. Rijk versierd met prachtig houtsnijwerk en sierlijk van bouw. Mede door de wijd gespreide zeilen heel wendbaar en snel, wat tegenover de wat loggere en daardoor minder wendbare Engelse en Franse oorlogsschepen, een groot voordeel was. Uitgerust met 108 kanonnen voer ze dan ook als vlaggenschip van de Spaanse Armada onder commando van Commodor Enrique Mac Domell.

In de tweede helft van de 17e eeuw was Spanje een zeer welvarend land, vooral door de overheersing van vele rijke koloniën overzee. De zeeslagen met Engeland en Frankrijk speelden zich dan ook veelal af in de territoriale wateren van de Carribean en Zuid-Afrika, waar ook nog eens vele piraten opereerden.

De rol van de San Felipe was dan ook de handelsschepen met hun kostbare lading beschermen op de weg terug naar Cadiz of een van de andere Spaanse havens. Bij een van de heftigste zeeslagen in 1705, waarbij 12 Spaanse schepen het opnamen tegen 35 Engelse schepen werd ze zo verschrikkelijk beschadigd, dat ze met lading en al naar de zeebodem verdween. Gelukkig kon ze daardoor niet als verslagen triomfschip mee naar Engeland worden gevoerd.