Prins Willem

1649 - 1650
Nederland

De “Prins Willem” was het grootste V.O.C. vlaggeschip en de trots van de Compagnie. Versiert met prachtige leeuwen, waternimfen, dolfijnen en saluerende engelen.

De eerste reis naar Batavia (5 mei 1651) verliep voorspoedig. Echter bij terugkeer werd de Prins Willem omgebouwd en ingezet als oorlogsschip tegen de Engelsen. Het werd voor de periode van ongeveer een jaar het vlaggeschip van Admiraal Witte de Wit (geboren 1599 Den Briel), die belast was met het openhouden van Het Kanaal voor de Hollandse koopvaardijschepen. Vanaf 1653 werd de Prins Willem weer een succesvol koopvaardijschip, dat vele keren tussen Holland en Indië voer.

Vanaf Batavia begon op 23 december 1661, o.l.v. Arnold de Vlaming van Oudshorn, de laatste reis van dit prachtige schip. De “Prins Willem” en enkele andere schepen kwamen in de buurt van de “Island of Brandon” in de problemen en vergingen met vracht en al. Hoewel de “Prins Willem” nooit op Japan heeft gevaren hebben de Japanners in Makkum (1985), een replica van dit schip laten bouwen die tot voor kort in Nagasaki heeft gelegen. Tegenwoordig ligt deze replica van de "Prins Willem" in Nederland en is te bezichtigen bij "attractiepark Cape Holland" in Den Helder.