H. M. S. Victory

1765
Engeland

In de maritieme geschiedenis zijn er vijf schepen geweest die voeren onder de naam H.M.S. Victory. Deze, uit 1765, is veruit de bekendste geworden, vooral ook doordat zij onder bevel stond van de legendarische Engelse admiraal Nelson. Als vlaggeschip van de Engelse marine is zij betrokken geweest bij de vele zeeslagen die Engeland leverden, ook die bij Trafalgar in 1805. Deze beslissende zeeslag in de oorlog tegen Frankrijk en Spanje kostte admiraal Nelson helaas het leven.

Gelukkig is deze historische driemaster bewaard gebleven voor het nageslacht. Geheel gerestaureerd, is zij tegenwoordig te bezichtigen in Portsmouth (Eng.) Een bijzonder detail van deze machtige driedekker, voorzien van 102 kanonnen, is dat de kanondekken helder rood geschilderd waren. Dit om de verwondingen en bloedverlies onder de eigen bemanningsleden minder te laten opvallen, waardoor het moreel hoog zou blijven.

Ter nagedachtenis aan de beroemde admiraal Nelson staat op Trafalgar's Square in Londen een standbeeld van hem. Zijn uitspraak “Engeland verwacht van iedere man dat hij zijn plicht doet” is wereldberoemd geworden en tot in onze dagen actueel gebleven. Nog ieder jaar worden er in Engeland op de dag van de slag bij Trafalgar de vlaggen gehesen om Nelson te eren.